Talianska vláda znížila daň z príjmu pre ľudí s najnižšími platmi

10.10.2012 Celý región

Rím 10. októbra (TASR) - Talianska vláda nečakane znížila daň z príjmu pre ľudí že s najnižšími platmi. Kabinet napriek tomu verí, že sa mu podarí splniť rozpočtové ciele pre tento rok.

Vláda po osemhodinovom zasadaní, ktoré sa skončilo dnes v skorých ranných hodinách oznámila, že plánuje aj miernejšie zvýšenie dane z predaja, a to o 1 percentuálny bod, namiesto o 2 body.

Podľa premiéra Maria Montiho prísne úsporné opatrenia, ktoré jeho kabinet zaviedol na konci minulého roka, začínajú prinášať ovocie, preto si teraz môže dovoliť zmierniť tlak úspor na ľudí s najnižšími príjmami.

Daň z príjmu, ktorý nepresiahne 15.000 eur ročne sa tak zníži na 22 % z doterajších 23 %, a ľuďom, ktorí zarábajú od 15.001 do 28.000 eur ročne táto daň klesne z 27 % na 26 %.

Úradujúci kabinet sa ujal moci vlani v novembri. Jeho úlohou je skonsolidovať verejné financie a priviesť Taliansko k predčasným voľbám, ktoré sa uskutočnia zhruba o šesť mesiacov. Vláda zaviedla sériu nepopulárnych úsporných opatrení, vrátane zvýšenia daní a zníženia dôchodkov.

Taliansko sľúbilo Európskej únii, že na budúci rok bude mať vyrovnaný štrukturálny rozpočet. Kabinet v úsilí dosiahnuť tento cieľ pripravuje druhé kolo škrtov vo výdavkoch štátu a novú daň z finančných transakcií. Tieto opatrenia by mali Taliansku pomôcť ušetriť ročne ďalších 3,5 miliardy eur. Predchádzajúce kolo škrtov prinesie krajine tento rok úspory vo výške 4,4 miliardy eur a na budúci rok 10,3 miliardy eur.

Kabinet na nočnom zasadaní okrem zníženia daní schválil reformu ústavy. Jej cieľom je zabezpečiť centrálnu kontrolu výdavkov 20 regionálnych vlád, ktoré sú často terčom korupcie.
 

Vyberte región